Inloggen

Welkom

085 80 80 400
Uw winkelwagen is leeg

Het verzamelen van munten is een boeiende hobby. Sommige verzamelaars beginnen als kind met het verzamelen van oude Nederlandse guldens, anderen bouwen een geërfde verzameling verder aan, en sommigen worden erdoor gebeten bij het zien van een spectaculaire herdenkingsuitgifte. Wat uw reden ook mag zijn om ermee te beginnen, er zijn zoveel mogelijkheden binnen de numismatiek, dat er voor ieder wat wils is!

De Romeinse Keizer Augustus schonk bijvoorbeeld graag oude munten aan zijn vrienden. Het ontwerp van veel latere Romeinse munten was ook geïnspireerd op oude Romeinse munten. Munten verzamelen was een van de meer onschuldige bezigheden van de beruchte Paus Bonifatius VIII. De Italiaanse dichter en denker Petrarca verzamelde munten op zijn reizen. Ook minstens twee Presidenten van de Verenigde Staten, Thomas Jefferson en John Quincy Adams, een sterke persoonlijke en professionele interesse hadden in het verzamelen van munten. Adams, die als President diende tussen 1825-1829, verzamelde niet alleen maar bestudeerde de munten uitvoerig en gebruikte zijn kennis om te helpen met de ontwikkeling van vroege Amerikaanse munthuizen.

Vanaf de 15e eeuw werd het verzamelen van munten een hobby van de adel. Koningen hadden mensen in dienst om overal ter wereld op zoek te gaan naar de mooiste munten. Koning Louis XIV van Frankrijk had een zeer omvangrijke verzameling waar hij dagelijks mee bezig was. Tijdens de Victoriaanse periode ontstonden de eerste muntgenootschappen, met munthandelaren en -tijdschriften.

Dankzij het Internet, is de munthandel tegenwoordig een wereldwijde activiteit geworden. Het verzamelen van bijvoorbeeld Amerikaanse munten is nu een stuk gemakkelijker geworden. De laatste stap is gezet door de vernieuwende service van Het Nederlandsche Muntenhuis.

U hoeft nu zelfs niet langer zelf het Internet af te struinen, want via ons wereldwijd numismatisch netwerk vinden wij de mooiste munten en uitgiften voor u!

Kortom, door de jaren heen is er veel veranderd. Behalve dat, net als Keizer Augustus, de verzamelaars van vandaag munten nog steeds vooral om hun esthetische en historische waarde waarderen.

 

PolandSwedenTjechieGreat BritainNorwayLatviaFinlandEstonianBelgium