Inloggen

Welkom

085 80 80 400

Het Nederlandsche Muntenhuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Nederlandsche Muntenhuis

 


Bankbiljetten en munten zijn de officiële middelen waarmee betalingen kunnen worden verricht voor goederen of diensten. Wat ook de werkelijke waarde van het metaal van een munt is, de nominale waarde zoals vastgesteld door de regering van het betrokken is hun officiële ruilwaarde. Verzamelaars maken onderscheid tussen circulatiemunten - munten gebruikt in het dagelijkse betalingsverkeer - en herdenkingsmunten die worden uitgegeven ter gelegenheid van speciale gebeurtenissen of personen.

Beide type munten waren vroeger vaak gemaakt van edelmetaal. Hun waarde hing af van de hoeveelheid goud of zilver die zij bevatten. Sinds de Eerste Wereldoorlog worden circulatiemunten vervaardigd in onedele metalen zoals koper en nikkel. Herdenkingsmunten worden vaak nog wel in goud en/of zilver uitgegeven. Om die reden hebben zij vaak ook een hogere nominale waarde, bijvoorbeeld 50 euro of zelfs 200 euro. De grootte, het gewicht, de tekst en het motief van munten worden bij wet bepaald door het uitgevende land of gebied

Circulatiemunten zijn munten die gedurende vele jaren met hetzelfde motief worden uitgegeven en die worden gebruikt in het dagelijkse leven. In Nederland zijn dit alle munten van 1 eurocent tot 2 euro. Alleen het jaar van uitgifte verandert van jaar tot jaar. Het ontwerp verandert alleen in uitzonderlijke gevallen zoals het aantreden van een nieuwe Koning.

Herdenkingsmunten worden alleen geslagen in een specifiek jaar en beelden vaak een bepaalde gebeurtenis af. Deze gebeurtenissen kunnen heel divers zijn. Van de herdenking van de Groote Oorlog tot aan het WK voetbal. Het Nederlandsche Muntenhuis biedt een brede waaier van herdenkingsmunten aan.

PolandSwedenTjechieGreat BritainNorwayLatviaFinlandEstonianBelgium