Inloggen

Welkom

085 80 80 400

Het Nederlandsche Muntenhuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Nederlandsche Muntenhuis

Koning Faroek van Egypte muntverzamelaar

Koning Faroek regeerde Egypte van 1936 tot 1952. Hij stond naast zijn koningschap vooral bekend om zijn extravagantie en zijn passie voor het verzamelen van munten. Dit zou hem alleen niet in dank worden afgenomen.

Faroeks fascinatie voor munten

De interesse van Faroek in munten begon al op jonge leeftijd. Faroek verzamelde in het begin allerlei soorten voorwerpen zoals luciferdoosjes en postzegels. Munten waren echter zijn grootste passie. Naarmate de tijd vorderde werd zijn verzameling steeds groter en waardevoller. Hij besteedde veel tijd aan het zoeken naar zeldzame en waardevolle stukken.

Zoektochten naar munten

De koning ging regelmatig op grote tochten om munten te zoeken in de V.S. en Europa. Zeker Amerikaanse munten leken de koning te trekken. Faroek was een berucht kleptomaan en betaalde niet altijd even netjes voor zijn vondsten. Bij Amerikaanse muntenhandelaren stond hij niet al te best bekend. Betalingen tot 10 duizend dollar kon hij persoonlijk afrekenen. Alles daarboven moest eerst langs de Egyptische schatkist voor goedkeuring. Dit kon zeer lang duren.

Enorme muntencollectie

Faroeks collectie groeide uit tot een van de grootste ter wereld, met meer dan 8000 munten uit verschillende landen en tijdperken. Zijn verzameling omvatte zeldzame en unieke stukken, zoals de beroemde 1933 Double Eagle munt uit de Verenigde Staten. Dit is de huidige duurste munt ter wereld ter waarde van 18,9 miljoen dollar. Ook bezat hij twee van de maar vijf bestaande 1913 Liberty Nickels. Deze zijn tegenwoordig miljoenen waard zijn.

Playboy-koning

Helaas voor Faroek werd zijn grote verzamelpassie niet door het volk gewaardeerd. Hij stond bekend al de ‘’playboy-koning’’ die veel te veel geld uitgaf aan dure hobby’s. Deze levensstijl werd hem uiteindelijk ook fataal. In 1952 werd Faroek gedwongen om af te treden, dit betekende ook direct het einde van de Egyptische monarchie.

De veiling van Faroek's collectie

Na de val van het koninkrijk Egypte werd de collectie van Faroek in beslag genomen door de regering en geveild. De nieuwe Egyptische regering wilde snel van de collectie af waardoor de veiling gehaast werd georganiseerd. Hierdoor werden absolute topstukken niet altijd op waarde geschat. Door de haast konden muntverzamelaars die de reis naar Cairo aflegde sommige topstukken tegen bodemprijzen inkopen. Sinds de veiling zijn sommige zeer zeldzame munten lange tijd van de radar verdwenen. De veiling staat nog steeds bekend als de grootste muntveiling van de 20e eeuw.

Conclusie

Koning Faroek van Egypte was een gepassioneerd muntenverzamelaar met een van de meest indrukwekkende collecties allertijden. Zijn immense collectie en zijn streven naar zeldzame en waardevolle stukken betekende voor hem helaas ook zijn ondergang. Het Egyptische volk was niet meer gediend van de ‘’playboy-koning’’ en dwongen hem tot aftreden. Hij zou uiteindelijk op 45-jarige leeftijd overlijden tijdens een luxe etentje in Rome.

PolandSwedenTjechieGreat BritainNorwayLatviaFinlandEstonianBelgium