Inloggen

Welkom

085 80 80 400

Het Nederlandsche Muntenhuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Nederlandsche Muntenhuis

Watersnoodramp 1953 70 jaar geleden

Precies 70 jaar geleden vond de Watersnoodramp in Nederland plaats, een belangrijke mijlpaal om bij stil te staan. En wel hierom: De ramp was een van de ergste natuurrampen in de geschiedenis van Nederland en heeft diepe sporen nagelaten in de samenleving.

Grote schade

Op 1 februari 1953 brak er een zware storm los in de Noordzee, die grote hoeveelheden water naar de Nederlandse kust stuwde. Dit zorgde voor een catastrofale overstroming in Nederland, die voornamelijk Zeeland en de Zuid-Hollandse eilanden raakte. De hoge waterstanden en de zware windsnelheden zorgden ervoor dat 18 dijken doorbraken en dat een gebied overstroomde van bijna 165.000 hectare.

Het water stond metershoog

Het water stond tijdens de watersnoodramp zo hoog, dat het in sommige gebieden tot boven de daken reikte. De hoogte van het water bereikt op sommige plekken zelfs 4,55 meter boven het zeeniveau. Dit had een enorme impact op het leven van de mensen in de getroffen gebieden. Er vielen 1.836 doden en ruim 70.000 mensen raakten dakloos.

De nasleep

In de jaren na de watersnoodramp is er hard gewerkt aan het versterken van de dijken en het verhogen van de waterkeringen. Er zijn ook nieuwe technologieën ontwikkeld om te voorkomen dat er in de toekomst nog eens een ramp van deze omvang plaatsvindt. Zo zijn de wereldberoemde Deltawerken ontstaan.

Herinneren, Leren, Vooruitkijken

Het 70-jarig jubileum van de watersnoodramp is een goede gelegenheid om stil te staan bij deze ramp en om te reflecteren op wat er gebeurd is. Het is ook een moment om te herinneren aan de mensen die hun leven verloren en aan de honderdduizenden die getroffen waren door de ramp.

Om deze ramp te herdenken en nooit meer te vergeten is een gratis Officieel Euro-Herdenkingsbiljet uitgebracht ter ere van 70 jaar Watersnoodramp. Een prachtige manier om stil te staan bij een van de grootste nationale rampen.

PolandSwedenTjechieGreat BritainNorwayLatviaFinlandEstonianBelgium