Inloggen

Welkom

085 80 80 400

Het Nederlandsche Muntenhuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Nederlandsche Muntenhuis

Krugerrand III - Na 50 jaar nog altijd een droom voor elke verzamelaar

In 2017 is het 50 jaar geleden dat de Zuid-Afrikaanse Munt de eerste Krugerrands sloeg. Vanaf 1967 heeft de Munt elk jaar een Krugerrand van 1 Troy ounce goud uitgegeven. Vanaf 1980 verschijnen ook elk jaar Krugerrands van een halve, een kwart en een tiende Troy ounce goud.

Investeringsmunt en verzamelmunt

Vanaf het eerste jaar bestond het grootste deel van de munten uit investeringsmunten. De prijs van de Krugerrands is gekoppeld aan de goudprijs van het moment. Dat maakt de munt gemakkelijk te verhandelen. Voor vele investeerders maakt dat de Krugerrand tot een begeerd bezit. Veel mensen bewaren de Krugerrands ook als een appeltje voor de dorst. Omdat de munt zo gewild is, kun je hem snel te gelde maken. Vooral op de Proof-munten valt op hoe fraai de ontwerpen van de voor- en de keerzijde van de munten zijn. En ook hoe geweldig ze zijn gerealiseerd. De Zuid-Afrikaanse Munt beschrijft terecht de Proof-Krugerrand als een droom voor iedere verzamelaar.

De naam Krugerrand

De naam Kruger-rand is in feite een samengestelde naam. Het eerste deel ‘Kruger’ slaat op Stephanus Johannes Paulus Kruger (1825-1904), tussen 1880 en 1900 vijfmaal President van de Zuid-Afrikaansche Republiek, ook bekend onder de naam Transvaal. Het woord ‘rand’ in Kruger-rand is de naam van de Zuid-Afrikaanse geldeenheid. Rand is op zijn beurt weer afgeleid van Witwatersrand, het natuurgebied waar de springbok van de keerzijde van de munt voorkomt. De springbok is het nationale symbool van Zuid-Afrika.

‘Oom Paul’

De Krugerrands hebben hetzelfde ontwerp sinds 1967. Alleen het jaartal verandert elk jaar. De voorzijde van de munt toont het bebaarde portret van ‘Oom Paul’ Kruger. De graveur van de Pruisische Munt in Berlijn, Otto Schultz, ontwierp het in 1892. Het is voor het eerst gebruikt op de gouden halve pond van de Zuid Afrikaansche Republiek. Het portret geldt als een meesterwerk van graveerkunst in metaal.

De ‘pronkende’ springbok

De keerzijde is van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Coert Steynberg. Zijn ontwerp staat ook op de ‘gewone’ rand. Oorspronkelijk is het ontworpen voor een herdenkingsmunt van 5 shilling in 1948, uitgegeven voor het bezoek van de Britse Koninklijke familie aan Zuid-Afrika. Steynberg heeft de Springbok afgebeeld in het veld. Het dier heet springbok omdat het hele hoge sprongen kan maken als hij wegvlucht. Hij springt ook vaak met zijn vier poten tegelijk in de lucht. Dat gedrag heet ‘pronken’. Steynberg heeft het moment van pronken heel goed gevangen. Het dier lijkt te zweven.

De toekomst van de Krugerrand

De Krugerrand is een sterke munt. Tot nu toe is meer dan 46 miljoen ounces aan Zuid-Afrikaans goud via deze munt omgezet. De goudmijnen in Zuid-Afrika zijn nog lang niet uitgeput. De oplagen van de Krugerrand vertoonden een dip in de eerste jaren na het einde van de apartheid. Maar ondanks de recente economische wereldcrisis, worden de oplages van de munt geleidelijk aan weer elk jaar hoger. Het is aan te nemen dat zowel investeerders als verzamelaars nog heel lang Krugerrands zullen kunnen aanschaffen. Ze zullen de munten zonder twijfel ook koesteren.

Volgend jaar, tijdens het 50 jarige bestaan, zal de Zuid-Afrikaanse munt een aantal zeer speciale Krugerrands uitgeven, daarover licht ik u binnenkort in. Bedankt voor uw interesse! Ik hoop dat u iets heeft opgestoken van deze 3-delige serie.

PolandSwedenTjechieGreat BritainNorwayLatviaFinlandEstonianBelgium