Inloggen

Welkom

085 80 80 400

Het Nederlandsche Muntenhuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Nederlandsche Muntenhuis

Krugerrand 50 jaar

De Krugerrand is de meest bekende munt van Zuid-Afrika, en één van de meest beroemde munten ooit. De iconische munt is vernoemd naar ‘oom’ Paul Kruger, president van de vroegere Zuid-Afrikaansche Republiek. De keerzijde toont de springbok, het nationale symbool van Zuid-Afrika. De munt is vanaf de eerste dag al populair als investeringsmunt, de eerste van zijn soort. Binnenkort komen er een aantal speciale heruitgaves uit. Ter ere van het 50 jarige bestaan van de Krugerrand heeft de Zuid-Afrikaanse Munt een speciaal eerbetoon in video gemaakt.

Goud voor de gewone man

In Zuid-Afrika mochten de burgers geen goudstaven bezitten. Gouden munten, daarentegen, mochten wel. De regering sloeg van de grote goudvoorraden die gevonden werden massaal de nieuwe gouden munt. Het concept ‘investeringsmunt’ was geboren. De eerste Krugerrand rolde op 3 juni 1967 uit de persen van De Zuid-Afrikaanse Munt. Dat jaar sloeg de Munt 40.000 Krugerrands als investeringsmunten. Elk van deze munten bevatte een hele Troy ounce, 31,1 gram puur goud. Dat is nog steeds zo. Dit maakt de munt zo populair voor beleggers; je weet precies hoeveel ounces goud je in bezit hebt. Omstreeks 1980 bestond de markt voor gouden investeringsmunten voor bijna 90 % uit Krugerrands. De Zuid-Afrikaanse Munt lanceerde toen ook Krugerrands van een ½, een 1/4 en 1/10de Troy ounce goud voor investeerders met een wat smallere beurs. De Krugerrand heeft zijn toppositie als investeringsmunt tot op de dag van vandaag weten te handhaven. Hij wordt nog steeds felbegeerd.

Na 50 jaar nog altijd een droom voor elke verzamelaar

In 2017 is het 50 jaar geleden dat de Zuid-Afrikaanse Munt de eerste Krugerrands sloeg. De prijs van de Krugerrands is altijd gekoppeld aan de goudprijs van het moment. Dat maakt de munt gemakkelijk te verhandelen. Ook bewaren veel mensen de Krugerrands als een appeltje voor de dorst, en is de munt onverminderd populair voor beleggers. Toch is de munt door verzamelaars het meest gewaardeerd, vooral vanwege het prachtige ontwerp. Vooral op de Proof-munten valt op hoe fraai de voor- en de keerzijde van de munten zijn. De Zuid-Afrikaanse Munt beschrijft terecht de Proof-Krugerrand als een droom voor iedere verzamelaar.

De toekomst van de Krugerrand

De Krugerrand is een sterke munt. Tot nu toe is meer dan 46 miljoen ounces aan Zuid-Afrikaans goud via deze munt omgezet, en de goudmijnen in Zuid-Afrika zijn nog lang niet uitgeput. De oplagen van de Krugerrand vertoonden een dip in de eerste jaren na het einde van de apartheid. Maar ondanks de recente economische wereldcrisis, worden de oplages van de munt geleidelijk aan weer elk jaar hoger. Investeerders en verzamelaars zullen nog heel lang Krugerrands kunnen aanschaffen. Ik hoop dat u net als ik deze munten in handen kan krijgen en aan uw verzameling toe kan voegen. 

PolandSwedenTjechieGreat BritainNorwayLatviaFinlandEstonianBelgium